Support

Lorem ipsum dolor sit amet:

24h / 365days

We offer support for our customers

Mon - Fri 8:00am - 5:00pm (GMT +1)

Get in touch

Cybersteel Inc.
376-293 City Road, Suite 600
San Francisco, CA 94102

Have any questions?
+44 1234 567 890

Drop us a line
info@yourdomain.com

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.

Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec.

Aplec Internacional 2024

FESTIVAL KATALÁNSKEJ KULTÚRY PRICHÁDA DO PREŠOVA

 

 

Festival katalánskej kultúry zavíta vôbec prvýkrát na Slovensko.
Priamo v centre Prešova predvedie svoje tradície vyše 500 účinkujúcich z Katalánska.

 

FESTIVAL APLEC INTERNATIONAL MÁ 35-ROČNÚ TRADÍCIU

V roku 1988 s cieľom dostať katalánsku populárnu kultúru do povedomia celej Európy sa v Amsterdame zorganizovalo prvé podujatie. Prvotnou motiváciou medzinárodného festivalu bola túžba prispieť k projekcii katalánskeho folklóru v mestách, kde mal festival pre svoju kultúrnu, historickú či spoločenskú príbuznosť s Katalánskom veľký význam. Na každej oslave medzinárodného festivalu sa zíde široká škála účastníkov z rôznych oblastí populárnej kultúry, ako aj stovky priaznivcov, ktorí tiež tvoria katalánsku expedíciu. Na festivale sa predstaví mix účinkujúcich z rôznych skupín, ktorí premieňajú podujatia na pouličné show. 

Priniesť tento festival do Prešova je výnimočnou príležitosťou ukázať, že naše mesto vie byť pre turistov atraktívne a že ponúka mnoho príležitostí na rozvoj turizmu na východe Slovenska. Mesto Prešov v roku 2024 spoluorganizuje Aplec Internacional na základe úspešnej nominácie a podpísaného memoranda o spolupráci s Adifolk.

 


ORGANIZÁTOROM JE ADIFOLK A MESTO PREŠOV

Adifolk je združenie, ktoré tvoria ľudia úzko spätí so svetom katalánskeho folklóru a populárnej kultúry. Jeho hlavným cieľom je propagovať a revitalizovať katalánsku populárnu kultúru na medzinárodnej úrovni.

Adifolk patrí do CIOFF - Comitè Internacional d’Organitzadors de Festivals Folklòrics - uznaný v kategórii UNESCO STATUS B. Venuje aj propagácii a poradenstvu v témach týkajúcich sa katalánskej populárnej kultúry na medzinárodných festivaloch a na katalánskych propagačných podujatiach v zahraničí. Organizátorom medzinárodného festivalu Aplec Internacional s podporou a spoluprácou s Generalitat de Catalunya pre Strednú Európu.

1. marca 2023 podpísalo Mesto Prešov memorandum o spolupráci s Adifolk, čím sa oficiálne stalo hostiteľom 36. ročníka festivalu Aplec Internacional. 

Kompletnú organizáciu festivalu a koordináciu spolupráce zastrešuje Park kultúry a oddychu (PKO). Poslaním PKO je rozvíjať a podporovať kultúrne oblasti, dianie v meste naprieč širokým spektrom umeleckých žánrov a pre všetky vekové kategórie. 

Zámerom je prinášať kultúrne vyžitie a príležitosti do centra mesta aj na sídliská, zvyšovať kultúrnu gramotnosť obyvateľov mesta a vytvárať podporný ekosystém pre lokálnu kultúrno-kreatívnu komunitu. PKO má jasný cieľ podporovať, propagovať a dynamizovať kultúrne dianie v Prešove.

Súčasťou programu festivalu je vystúpenie skupín:
•    predstavenie tancov SARDANA (tradičný katalánsky tanec) s originálnou živou hudbou,
•    paličkový tanec,
•    ľudské veže,
•    katalánsky orchester COBLA,
•    giganti,
•    diablíci,
•    hudba s tradičnými katalánskymi hudobnými nástrojmi
a mnoho ďalších.

V spolupráci s Mestskou galériou Caraffka a Krajským múzeom v Prešove pripravujeme rôzne interaktívne podujatia pre deti a dospelých. Tí sa budú môcť zapojiť do kreatívneho programu, či pozrieť si výstavu obrazov umelcov z Katalánska.

 

 

Aplec International sa konal v týchto mestách:

 

 

Pripravujeme aj web, na ktorom nájdete najaktuálnejšie informácie: Aplec Internacional 2024

 

Tešíme sa na vás!

programu vyhrad

Všetky ďalšie informácie nájdete na našom webe, a tiež na našich sociálnych sieťach. Na podujatí budú vyhotovované audiovizuálne záznamy. Zmena programu vyhradená. 

Ísť späť

© 2024 PKO Prešov. All Rights Reserved.
Pokračujte výberom nastavení ochrany osobných údajov. Pre viac informácií si prečítajte naše zásady ochrany osobných údajov a zásady používania súborov cookies.